Kültür ve Sanat

Kültür ve Doğa Müzesi

Müze inşaatı bir vakıf yönetimi altında oluşmaktadır. 20 yıllık organik tarımı Gökçeada da başlatan, bunca projelerin gerçekleşmesinde katkısı olan Nusret bey adına kurulmuş bir müzedir. 100 yıllık taş baskı sistemiyle üretilen Zeytinyağı fabrikasında (yağhane) de 34 adet zeytin depolama odalarında sergilenmektedir. Midilli adasında olduğu gibi 23 milyon yıllık fosil ağaç sergilenmesi; İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Ana Bilim dalı başkanı Prof. Dr. Celal Şengör’ün Gökçeada Jeolojik çalışmalarının bulguları ve 40 milyon yaşındaki bulgular gösterilmektedir.

Gökçeada’nın zeytinyağı ve şarap üretimi ile ilgili araç ve gereçler, Gökçeada’nın tarihsel döngüleri hakkında bilgi ve görseller, adanın antik dönemden kalan baraj görselleri, Birinci Dünya Savaşı (Çanakkale Savaşları), Gökçeada ilintileri ve görselleri, adanın tarihsel yaşamında Gökçeada halkının kullandığı araç gereç bulguları, zeytin ve üzümün kutsallığına yönelik kutsal kitaplardaki bilgilerin sunumu, Gökçeada’nın sanatsal ve kültürel bilgi ve objeleri, adanın Anıt Ağaç görselleri, endemik bitkiler görselleri, başta imroz koyunu ve keçisi tahnidi ile flamingo benzeri kuşlar, sürüngenlerin görselleri, Koleksiyoner Nusret beyin ahşap kutu ve pul koleksiyonları sergilenmektedir.

Fosil Ağaç Müzesi

23 Milyon Yıl

Gökçeada İmroz’da Nusret Avcı Furkales mevkiinde kendisine ait zeytinlikte fosil ağaç bulmuştur.

 İstanbul Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Sakinç ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesinden Prof. Dr. Ünal Akkemik tarafından yapılan laboratuvar incelemeleri sonucunda; bu ağacın defnegiller familyasından olduğu, 23 milyon yıl önce volkanik patlama sonucu açığa çıkan silisyum dioksit maddesi ve küllerin etkisiyle silise (taş) ‘ye dönüştüğü tespit edilmiştir.

Aynı coğrafyada (Yunanistan’ın Midilli adasında) Fosil Ağaç Müzesi de bulunmaktadır.